Home A csokoládéról... A kakaófától a csokoládéig
A kakaófától a csokoládéig

A kakaófa
(Theobroma cacao: jelentése istenek eledele )

Egy 10-15 méter magas trópusi fa, termése 20-30 cm hosszú és ez tartalmazza azt a kakaómagot, melyből kakaóport és kakaóvajat gyártunk.

Az örökzöld kakaófa egy évben kétszer hoz termést. A kemény héjú termést feltörik és a magokat a béllel együtt száradni, majd erjedni hagyják, majd az ültetvényen a magokat zsákokba csomagolják, ez a kakaóbab.

A csokoládégyárakban a magokat megtisztítják majd pörkölik. A pörkölt kakaóbabot apró darabokra törik, majd kakaómasszává darálják.  Ebből préselik ki a kakaóvaj egy részét. A száraz maradványt kakaóporrá törik. A valódi csokoládéital kakaómasszát és kakaóvajat is tartalmaz. Édesítés és sűrítés után nyers csokoládé lesz belőle. Ebből készül - cukor és tejpor hozzáadásával - a barna színű tejcsokoládé.

A fehér csokoládé kakaóvajból, cukorból és tejből készül. Hozzáértők szerint a valódi élvezetet nyújtó csokoládé legalább hetven százalékban tartalmaz kakaót, azonban ez egy silányabb minőségű fajta esetén akár 30 %-nál is kevesebb lehet.

Korábban a kakaóbab őrleményéből készített édesség szinte emészthetetlen volt, s hosszú időbe telt, mire különleges finomítási eljárások segítségével valódi desszertet alkottak belőle.

A mai csokoládék összetétele ennél jóval bonyolultabb. Mivel desszertként fogyasztjuk, a gyártók számtalan adalékanyaggal dúsítják, hogy íze és állaga élvezhetőbb legyen. Különböző növényi zsírok, gyümölcsök, magvak, cukor és tej hozzáadásával a csokoládéból készült desszertek valódi ízélményt nyújtanak.
Fry
A maihoz hasonló első étcsokoládé megszületésétől azonban kanyarodjunk vissza Angliába, és ismerkedjünk meg egy Joseph Storrs Fry nevű kvékerrel.

Az első angliai kakaófeldolgozó üzem 1728-ban létesült Bristolban, egy bizonyos Walter Churchman vezetésével. Az üzem kiváltságlevelét II. Györgytől kapta. Vagy húsz évvel később egy kvéker, Joseph Fry megvásárolta Walter Churchman üzemét a kakaógyártás szabadalmi jogával együtt, így ezen túl neki is joga volt a kakaó előállítására. 1787-ben bekövetkező halála után tevékenységét özvegye, Anna, és fiuk, az első Joseph Storrs Fry folytatta.

Joseph Storrs Fry három fiát, Josephet, Francist, és Richardot is bevonta az üzletbe, és ettől kezdve a vállalkozás a J S Fry & Fiai néven működött. Addig a csokoládét kizárólag kakaóból és cukorból készítették, és a késztermék egy viszonylag durva, keserű massza volt. 1847-ben azonban Joseph Storrs Fry van Houten sajtolókészülékének segítségével kikísérletezni kezdett a kakaóvaj, a kakaómassza és a cukor vegyítésével.
Munkáját siker koronázta: egy eddig még soha nem ízlelt finom csokoládét sikerült létrehoznia. Joseph Storrs Fry elkészítette a világ első valódi étcsokoládéját. 1919-ben a J. S. Fry & Sons és a Cadbury összeolvadásával létrehozták a British Cocoa and Chocolate Company-t (Brit Kakaó és Csokoládé-gyártó Vállalat) 1935-re Fry teljesen beolvadt a Cadbury-be, és bár cége már nem létezik, a modern étcsokoládé feltalálójának nevét a Fry"s Chocolate Cream ma is őrzi.

Lindt
Egy svájci csokoládégyáros is fontos szerepet játszott a modern csokoládégyártás kialakulásában.

Rodolphe Lindt a berni székesegyház közelében működtette csokoládégyárát. Lindt a termék minőségének javítása érdekében állandóan kísérletezett: új eljárásokat vezetett be, módosította a csokoládégyártásnál használt alapanyagokat és a főzési időket. 1880-ban megpróbálkozott egy adag csokoládé több napon át tartó készítésével, mialatt a meleg csokoládémasszát folytonosan kevergették egy keskeny főzőteknőben. A kísérlet meglepő eredménnyel járt: a sima állagú, finom csokoládéban nyoma sem volt az addig a leggondosabban finomított csokoládéban is megmaradó szemcsés szerkezetnek. Lindt felfedezte a mai élelmiszeriparban kenőgyúrásnak (vagy konsolásnak) nevezett csokoládéfinomítást. A mai csokoládék összetétele ennél jóval bonyolultabb. Mivel desszertként fogyasztjuk, a gyártók számtalan adalékanyaggal dúsítják, hogy íze és állaga élvezhetőbb legyen. Különböző növényi zsírok, gyümölcsök, magvak, cukor és tej hozzáadásával a csokoládéból készült desszertek valódi ízélményt nyújtanak. A lelkes újító további próbálkozásai során további kakaóvajat adott a masszához, melynek eredményeként sima és könnyen olvadó, ún. fondant csokoládét kapott. Talán túlzás nélkül nevezhetjük Lindt-et a modern csokoládé atyjának.

A különleges csokoládék – amelyet Csokiboltunkban forgalmazunk - receptje természetesen nem ilyen egyszerű. A nagy múltú csokoládégyárak mindegyike saját, titkos receptjeit használja. A receptek egy része száz évnél is idősebb. Így aki ellátogat Csokiboltunkba a Károly körút 16.-ba és csokoládét vásárol egy darabka történelmet tarthat a kezében.

Töltsön el nálunk néhány édes percet! Szeretettel várja Önt a Csokibolt parányi csapata!

 

 

 

Nyitva tartás

1093 Bp, Vámház krt. 1-3.
+36 (30) 696-7013

Nyitva tartás:
Hétfő 08h-17h
K-Cs. 08h-18h
Szo. 08h-15h
Vas. ZÁRVA

Látogatók

mod_vvisit_counterMa109
mod_vvisit_counterTegnap169
mod_vvisit_counterHéten511
mod_vvisit_counterHónapban1725
mod_vvisit_counterÖsszesen978165