Home A csokoládéról...
A csokoládé története

Az első kakaóültetvényeket Közép- és Dél-Amerika forró dzsungeleiben gondozhatta emberi kéz az azték és maja civilizációk fénykorában.

A dél-amerikai bennszülöttek viszont mámorító hatású italokat készítettek.
A kakaóitalt főként ünnepeiken és szertartásaik alkalmával itták. Varázslatos, gyógyítóhatást tulajdonítottak neki.

Ezért a fa termését nagy becsben tartották és csereeszközként pénz helyett is használták.

Az első európai, aki megkóstolhatta a közép-amerikaiak titokzatos italát természetesen Kolombusz Kristóf volt. A kakaóbab első európai bemutatkozása viszont kevés sikerrel járt.
Amerika felfedezése után spanyol hódítók szállták meg az azték birodalmat. Fernando Cortez elfoglalta a birodalom fővárosát és az azték állam kormányzójává neveztette ki magát. A legyőzött uralkodó felajánlotta a szent kakaóital, a forró csokoládé receptjét. Cortezt megnyerte az ismeretlen ital és magával vitte Európába. A spanyol királyi udvar volt az első hely, ahol a titkos receptet kipróbálhatták. A csokoládéital már nagyobb sikerrel járt, mint a kakaóbab pár évvel korábban.

Más országokban is próbálkoztak a kakaóbab felhasználásával, de az eredmény túl keserű volt. Ennek oka, hogy a spanyolok féltve őrizték titkukat egészen a 17. századig, mikor fény derült arra, hogy a csokoládét cukorral és vaníliával ízesítik.
Az azték uralkodó -Montezuma - titkát idővel elfeledték és más termékeket, főleg kemény csokoládét készítettek a kakaóból.

Azonban az 1600-as éveket követően már nem csak Spanyolországban, de Franciaországban és Angliában is a kiváltságosok italává vált a csokoládé, majd meghódította Svájcot és Belgiumot is. Több mint kétszáz évvel később a csokoládé íze még mindig nem nyújtott a mai édességekhez hasonló élményt, ezért Van Houten kifejlesztett egy különleges eljárást, melynek segítségével a kakaóbab őrleményét tovább finomították, s ezzel kezdetét vette az első étcsokoládék gyártása.

A 17. század vége felé a chocolatti már Belgiumban, Németországban és Svájcban is népszerű, sőt további főpapi támogatást kapott, amikor is Brancaccio bíboros 1662-ben egy hosszú évekig tartó vita lezárásaként ismételten kijelentette, hogy a folyadékfogyasztás (azaz a csokoládé ivás) nem számít a böjt megszegésének.

Az egyetlen hely a világon a Cadbury Csokoládémúzeum, ahol az eredeti recept szerint még ma is megkóstolható a kakaóital. A titok szerint a gyógyhatású ital szerecsendió, fahéj, méz, vanília és chili felhasználásával készül.

 

 

Nyitva tartás

1093 Bp, Vámház krt. 1-3.
+36 (30) 696-7013

Nyitva tartás:
Hétfő 08h-17h
K-Cs. 08h-18h
Szo. 08h-15h
Vas. ZÁRVA

Látogatók

mod_vvisit_counterMa12
mod_vvisit_counterTegnap90
mod_vvisit_counterHéten407
mod_vvisit_counterHónapban1286
mod_vvisit_counterÖsszesen987381